10 august. La mulți ani doamnei teatrului românesc,Tamara Buciuceanu!

0
774

tamara-buciuceanu-671907lTamara Buciuceanu-Botez s-a născut în data de 10 august 1929 la Tighina și este una dintre cele mai apreciate actrițe române de teatru, film și televiziune din generația de aur.

A absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București la clasa profesorului Ion Băltățeanu în anul 1952, apoi a jucat pe scenele marilor teatre ale capitalei precum: Giulești, Bulandra, Național, Teatrul de comedie, etc.

De-a lungul carierei sale, a avut roluri importante în teatru în piese precum „Coana Chirița”, „Romeo și Julieta la început de noiembrie”, „Scaunele”, „Cumetrele”, „Doctor fără voie”, „Nepotul”, „Așteptând la arlechin”, „Domnișoara Nastasia”, „Mamouret”, etc. A interpretat cuplete memorabile în programele de Revelion ale TVR și a jucat în peste 25 de filme, în care de asemenea a jucat roluri mari: „Titanic Vals”, „Nunta mută”, „Pas în doi”, „The Breakfast Club”, „Ciuleandra”, seria de filme „Liceenii”.

A primit peste 20 de premii pentru interpretare, 3 premii pentru întreaga activitate (de la Uniter, Ministerul Culturii și Cultelor, AICT – secţia română).

A fost căsătorită o singură dată, cu regretatul cercetător al Academiei, doctorul Botez Alexandru.

În anul 2006 a fost editat DVD-ul TAMARA BUCIUCEANU, selecție a aparițiilor din programele de divertisment ale Televiziunii Române. În cinstea Tamarei Buciuceanu-Botez a fost montat la Teatrul de Comedie de regizorul Horațiu Mălăele, spectacolul „Nepotu”, după piesa lui Adrian Lustin.

Ajunsă la vârsta de 87 de ani, marea doamnă a teatrului românesc a lăsat viața aglomerată a Bucureștiului pentru căsuța modestă pe care o deține la Bușteni. Acolo, în aerul tare al munților, actrița duce o viață liniștită, alături de sora sa. Citește, face zilnic plimbări scurte, se odihnește și se uită la filme vechi. Duce dorul scenei, însă nu știe dacă va mai reveni în fața spectatorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.