10 iulie. La mulți ani, Vasile Șeicaru!

0
392

Vasile Șeicaru s-a născut în 10 iulie 1951 în Galați, unde a urmat un liceu cu program sportiv.

După terminarea liceului a absolvit Facultatea de Educație fizică și sport din cadrul Universității din Galați, cu specializarea înot. Timp de 7 ani de zile a fost profesor de educație fizică, la Școala Generală nr. 2 din Galați, dar și în comuna Oancea. La chitară a învățat să cânte la Casa Pionierilor din Galați.

Prima sa chitară a avut-o la vârsta de 7 ani. A început să cânte din adolescență, iar la 16 ani a avut primele trupe rock “Atletic” și “Group 17”. Cu ele a cântat piese din Beatles și din repertoriul altor trupe la modă în acea perioadă. Din anul 1968 a intrat ca solist vocal în formația “Cristal”, iar din 1970 a câștigat toate festivalurile Artei Studențești. Tot din 1970 a început să cânte la mare. Între anii 1972-1980 a cântat la Costinești la Disco Ring, și la restaurantul “Forum”.

În 1978 a intrat în Cenaclul Flacăra, unde a stat până în 1984. Aici a devenit cunoscut ca interpret si compozitor de muzică folk. În Cenaclu a compus cele mai apreciate dar și cele mai valoroase cântece din repertoriul său. În 1968 a compus primul său cântec “Pădurea”, urmând apoi “O clipă de aur” cu care a luat mai multe premii. În cariera sa a colaborat cu mulți artiști valoroși. După ce a lansat lp-ul “Nu trântiți usa”, a fost membru fondator al trupei care mai târziu s-a numit “Pasărea Colibri”, trupă cu care a făcut multe turnee în țară.

Are nenumărate apariții la radio și tv, de-a lungul anilor lansând 10 albume, cel mai recent fiind “În orașul cu floare de tei”. Când cânta în formația Cristal a câștigat cu titlul de “Laureat” aproape toate Festivalurile Studențesti ale vremii, în 1970 a luat locul I la soliști vocali, iar Cristal locul II la trupe. În 1978 a participat cu Cristal la Havana (Cuba), la Festivalul Mondial al Tineretului și Studenților, iar în 1985 a participat la același festival dar la Moscova. A susținut numeroase concerte în întreaga lume, iar când era în Cenaclul Flacăra a primit Marele Premiu al Cenaclului și de două ori Premiul pentru Creație pentru cântecele “La adio” și “Aruncarea în valuri”.

În anii 1986 și 1987 a participat la festivalul de muzică folk și rock “Rote lider”, iar în 1988 la festivalul de muzică pop de la Soci, unde a câștigat premiul special al presei, cu piesa “Lumina”. Și în țară a câștigat numeroase premii ca solist vocal și ca autor de muzică. În anul 2006 a fost decorat cu “Ordinul cultural în grad de cavaler”. În 28 noiembrie 2009 a devenit “Cetățean de onoare al municipiului Galați“.

În anul 2010, la Premiile Radio România a primit două mari premii: Premiul pentru cel mai bun album folk “În orașul cu floare de tei” și Premiul “omul cu chitara“ sau “cel mai bun cântăreț folk“ al anului 2009.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.