14 septembrie in istorie! Ziua cand lumea cinematografica l-a pierdut pe indragitul Patrick Swayze

0
1368
Road House (1989) Pers: Patrick Swayze Dir: Rowdy Herrington Ref: ROA019BB Photo Credit: [ MGM/UA / The Kobal Collection ] Editorial use only related to cinema, television and personalities. Not for cover use, advertising or fictional works without specific prior agreement

Road House (1989)   Pers: Patrick Swayze   Dir: Rowdy Herrington   Ref: ROA019BB   Photo Credit: [ MGM/UA / The Kobal Collection ]   Editorial use only related to cinema, television and personalities. Not for cover use, advertising or fictional works without specific prior agreement

Patrick Swayze –  18 august 1952, Houston, Texas – d. 14 septembrie 2009, Los Angeles, SUA – a fost un actor american de film și dansator. A devenit celebru datorită interpretărilor sale din filmele Dirty Dancing (1987), pentru care a scris și compus cântecul She’s Like the Wind, durul din Road House (1989), Ghost – Fantoma (1990), Point Break – La limita extremă(1991). A devenit faimos și pentru serialul de televiziune Nord și Sud.

S-a născut în Houston, Texas, fiind al doilea din cei cinci copii ai lui Jessie Wayne Swayze, inginer chimic și cowboy (1925 – 1982) și Patsy Yvonne Helen Karnes (1927 – 2013), coreografă și proprietară a unei școli de dans. Are 2 frați mai mici, Don (1958) și Sean (1962) și două surori, Vicky Lynn (1949 – 1994) și Bambi, ultima adoptată. Are origini irlandeze și probabil americane din tribul Apache. Este rudă îndepărtată cu actorii William Holden și Tom Hulce. De mic copil demonstrează talent față de activitățile artistice și datorită mamei, care conduce o școala de dans începe să ia lecții de dans clasic. În ciuda glumelor pe care colegii de școală le făceau pe seama lui, continuă să danseze, demonstrând că este un dansator de valoare. În paralel, practică patinaj artistic și fotbal american. A învățat la St. Rose of Lima Catholic School și la Black Middle School. În timpul unei partide de fotbal american se accidentează grav la un genunhi și după ce a fost operat, termină liceul la Waltrip High School. Se înscrie la San Jacinto College, unde timp de doi ani studiază gimnastică, dar nu termină studiile, abandonând școala. În 1972 se mută la New York, unde studiază dansul, la școlile Joffrey Ballet și Harkness Ballet.

La sfârșitul lui ianuarie 2008, descoperă că are un cancer la pancreas care l-a obligat să se supună imediat tratamentului de chimioterapie. După un an, în 6 ianuarie 2009 este internat în spital pentru o aprindere de plămâni. Rămâne în spital până în 16 ianuarie. În aprilie 2009, doctorii descoperă ca tumoarea a atacat și ficatul, iar actorul decide să se supună unor cure experimentale pentru a încerca să învingă boala. A ajuns să cântărească doar 47,63 kg. Swayze moare în 14 septembrie 2009, la vârsta de 57 de ani (aceeași ca și a tatălui său), la 20 de luni după confirmarea diagnosticului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.