2 august. La mulți ani, Marcel Iureș!

0
301

Marcel Iureș s-a născut în Băilești, județul Dolj, pe 2 august 1951 și este un important actor român de compoziție.

El a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, promoția 1978, debutând în teatru cu piesa „Menajeria de sticlă” de Tennesse Williamsla, la Teatrul Național din Cluj.

Din anul 1981 până în 1991 a jucat la Teatrul Bulandra. Câteva dintre spectacolele care l-au consacrat: Lysander în „Visul unei nopți de vară” de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei (1991); Caligula în „Caligula” de Albert Camus, regia Mihai Maniuțiu – 1996; Hamlet în „Hamlet” de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei (2000); Henric al IV-lea în „Henric al IV-lea” de Luigi Pirandello, regia Liviu Ciulei (2005). În paralel cu spectacolele realizate la Bulandra, a mai jucat la Teatrul Odeon și la Teatrul Național București.

A debutat în film în anul 1978, în „Vis de ianuarie”, jucând rolul lui Franz Liszt.

După revoluție a plecat la Hollywood. A jucat alături de Brad Pitt și Tom Cruise în „Interviu cu un vampir”, cu Bruce Willis și Colin Farell în „Războiul lui Hart”, „Misiune Imposibilă” alături de Tom Cruise și alături de George Clooney în „Pacificatorul”. În „Pirații din Caraibe: La Capătul Lumii”, a jucat alături de Johnny Depp, Orlando Bloom și Keira Knightley. În „Goal” a jucat alături de fotbalistii Zidane, Raul și Beckam. În 1994 devine actor liber profesionist.

marcel

Începe cariera internațională de film ca urmare a turneului din Marea Britanie cu „Richard al III-lea”. A fost premiat de UNITER: pentru cel mai bun actor și pentru excelență.

La Premiile Radio România Cultural, Marcel Iureş a fost câştigătorul categoriei „Teatru”.

În 1998 a înființat Teatrul ACT, alături de regizorul Alexandru Dabija, arhitectul Octavian Neculai, Felicia Crăciun și Doina Levința. Aici a realizat interpretări speciale ale personajelor din piesele lui Shakespeare.

„Trebuie să înveţi în permanenţă, iar ca să înveţi în permanenţă trebuie să fii foarte deschis”, spune actorul Marcel Iureş. Face parte din generaţia celor care au făcut carieră în străinătate, dar mărturiseşte că tot în România se simte cel mai bine. Un interviu despre cei 7 ani de acasă, acordat, în exclusivitate, emisiunii „Bonton”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.