5 noiembrie in istorie! Sa nu ne uitam CAMPIONII! LA MULTI ANI, MIHAI COVALIU

0
101

covaliuMihai Claudiu Covaliu (n. 5 noiembrie 1977, Brașov) este un fost scrimer român, laureat cu aur la Jocurile Olimpice din 2000 și bronz la Olimpiada din 2008 și campion mondial în 2005. În prezent este antrenor principal la CS Dinamo București și la lotul olimpic de sabie masculin a României si presedinte al Federației Române de Scrimă.

La Jocurile Olimpice din 2000 de la Sydney a creat surpriză ajungând în finală, după ce l-a învins pe francezul și favoritul Damien Touya. Apoi a trecut de un alt francez, Mathieu Gourdain, cu scorul 15-12. A devenit primul campion olimpic la sabie din România și a urcat pe primul loc în clasamentul mondial. Pentru rezultat acest a fost numit maestru emerit al sportului și a primit Ordinul național „Pentru Merit” în grad de comandor. La Jocurile Olimpice din 2004 de la Atena a pierdut la o tușă în sferturile de finală cu maghiarul Zsolt Nemcsik, care a câștigat medalia de argint în cele din urmă. A încheiat concursul pe locul 7.

La Campionatul Mondial din 2005 de la Leipzig a ajuns ușor în finală, unde a trecut cu scorul 15-12 de triplul campion olimpic, rusul Stanislav Pozdniakov. A fost remarcat pentru „entuziasmul, forma fizică, tehnica virtuoză, stilul simplu” al său.

La Jocurile Olimpice din 2008 de la Beijing a ajuns la sferturile de finală fără prea multe probleme. A câștigat strâns cu belarusul Aliaksandr Buikevici, apoi l-a întâlnit pe francezul Nicolas Lopez, pe care-l învinsese mereu până atunci. Mihai Covaliu a condus meciul, scorul fiind 11-7, dar atacurile sale de distantă nu i-au reușit și Nicolas Lopez a putut egala, apoi se impune cu scorul 15-13. În finala mică a trecut de un alt francez, Julien Pillet, cucerind medalia de bronz.

După Olimpiada de la Beijing s-a retras și a devenit antrenor principal scrimă la CS Dinamo și la lotul olimpic de sabie masculin. cu care a obtinut rezultate excelente pana acum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.