Află 12 curiozități fascinante din lumea animalelor marine

0
1401

Apele de pe pământ, împărțite în mări și oceane, alcătuiesc o lume complexă tridimensională care acoperă 71% din suprafața planetei. Această lume fascinantă este casa a mii de animale marine, unele cunoscute, iar altele încă nedescoperite.

Afla, asadar, în cele ce urmează, 12 curiozități despre minunata lume a apelor și despre creaturile care o populează.

1. Gura delfinului este plină de colți ascuțiți și nu-și pierde niciunul în timpul vieții. Delfinii dorm cu un ochi deschis și își pot mișca ochii în mod separat, uitându-se cu unul într-o direcție și cu celălalt în altă direcție.

2. Mai multe specii de țestoase pot trăi peste 100 de ani. Un caz concret de longevitate implică o țestoasă care, în momentul capturării, s-a estimat că avea 50 de ani și care a mai trăit, ulterior, 152 de ani în captivitate.

3. Caracatițele trăiesc în adâncurile mărilor, în special în zonele tropicale, adăpostindu-se în ”culcușuri” săpate de apă în stânci, bolovani sau nisip.

4. Caracatițele sunt unele dintre cele mai inteligente nevertebrate, ele fiind dotate cu un fel de creier.

5. Rechinii au mirosul foarte bine dezvoltat și sunt capabili să detecteze un strop de sânge într-un milion de stropi de apă. Dacă se rănesc, se vindecă foarte rapid. Rareori rămân cu cicatrici și sunt rezistenți la tumori.

6. Dacă un rechin pierde un dinte, în maxim 24 de ore îi crește altul. Îi schimbă pe toți cam o dată la 8 ani. Pierde cam 30.000 de dinți în toată viața sa.

7. Inima unei balene albastre este aproape cât o mașină de dimensiuni mai mici.

8. Cea mai mare meduză observată vreodată avea un diametru de 2,3 metri. Tentaculele sale se întindeau până la 36 de metri.

9. La naștere, crevetele este mascul, apoi, pe măsură ce crește, devine femelă.

10. La căluții de mare, masculii sunt cei care ”nasc” puii.

11. Peștele cu cei mai mulți dinți, 9280, este Peștele Pisică.

12. Peștii Piranha atacă și pradă în grup. Ei pot consuma în doar câteva secunde, până la schelet chiar și animale mari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.