Afla lucruri interesante despre BIBILICI

0
1726

bibilici

 

Bibilicile sunt originare din Africa. Ele trăiesc în familii de 10-20 capete şi, uneori, în grupe de 2-8 familii. Bibilicile sunt păsări care se domesticesc foarte uşor. Speciile sălbatice sunt: Numida vulturina, Numida cristata şi Numida vitrata, iar speciile domesticite sunt: Numida meleagris şi Numida ptyloryncha.

Se persupune că domesticirea bibilicilor s-a făcut în Africa, fiind aduse în Europa domesticite de către greci. În jurul anului 1500, fiind pe cale de dispariţie în Europa, portughezii au mai adus câteva exemplare, numindu-le Găini de Guinea.

Bibilicile se cresc în special pentru carnea lor de calitate superioară, care este considerată delicatesă. În general sunt păsări masive, ajung până la 53-58 cm, având greutatea corporală de 1,5-2 kg. Producţia anuală de ouă este de 60-90 bucăţi, greutatea medie a ouălor fiind de 45 g. Acestea au coaja tare, pigmentată şi presărată fin cu pete maro, şi un gust plăcut. Bibilica este şi pasăre decorativă, cu forme corporale carcateristice.

Bibilicile au capul mic, corpul rotund, şi penajul de culoarea gri închis, împestriţat cu pete albe. Capul golaş este prevăzut cu un coif osos, galben sau roşcat, şi cu un cioc puternic pe care îl folosesc atât pentru a mânca cât şi pentru a ataca. Aripile sunt scurte şi rotunde, picioarele nu au pinteni. Bibilica domestică are două varietăţi: cenuşie şi albă. La varietatea cenuşie penele au fond gri-albăstrui, cu un desen perlat alb-strălucitor, regulat repartizat, iar la varietatea albă penele au fond alb-mat, cu perlaj alb-strălucitor.

Nu este recomandabil ca bibilicile să fie ţinute în acelaş loc cu celelalte specii domesticite, pentru că ele alungă restul păsărilor de la hrană. Hrana lor constă din insecte, ierburi, fructe şi seminţe. Bibilicile sunt rezistente la boli, creşterea lor este eficientă pe spaţii întinse sau în sisteme intensive, cu asigurarea reproducţiei în baterii şi creşterea puilor pe aşternut. Pentru a asigura un procent ridicat de ouă fecundate, raportul dintre sexe trebuie să fie de 1 mascul la 5-7 femele. Ele îşi depun ouăle în locuri ascunse, recoltarea lor fin destul de grea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.