Acasă Animale salbatice Aparitie surprinzatoare pe timp de pandemie. Ce pasare a fost observata in...

Aparitie surprinzatoare pe timp de pandemie. Ce pasare a fost observata in Romania

16
0

O specie dispărută de o jumătate de secol a reapărut în România. Maiestuoasa dropie a fost observată în sud-estul României, în Insula Mare a Brăilei. Biologii spun că e uimitor că dropia a revenit la noi şi cred că, dacă vom reuşi să o protejăm şi să îi asigurăm condiţii de hrană şi linişte, specia ar putea fi salvată.

Zvonuri că în Insula Mare a Brăilei ar fi câteva dropii erau de câţiva ani, însă nimeni nu a reuşit să le fotografieze. Acum, vânătorii au surprins o femelă în timp ce caută mâncare pe câmp, au urmărit-o de la distanţă şi au reuşit să o filmeze. Dropiile sunt printre cele mai mari păsări şi se aseamănă cu curcanii. În urmă cu jumătate de secol, erau foarte multe în ţara noastră. Populaţia a fost însă distrusă de oameni în anii 50.

Pe lângă sensibilitatea la umiditate, aceste păsări au nevoie de multă linişte. Trăiesc în special în zona de câmpie, unde găsesc hrană din belşug şi sunt obişnuite doar cu zgomotul tractoarelor şi al căruţelor. Orice alt sunet le sperie şi fug, iar de multe ori îşi abandonează ouăle. În România, în ultimii ani, au fost văzute mai multe exemplare de dropii în Bihor şi în zona Banatului. Vânătorii spun că aceste păsări trebuie protejate. Dacă autorităţile nu iau măsuri, dropiile ar putea cădea pradă braconierilor. Progresul civilizaţiei, dublat de lăcomia vânătorilor, ce s-a revărsat peste câmpii, a dus la dispariţia uneia dintre cele frumoase păsări din lume. Dropia, monument al naturii, semnalată şi în Bărăgan de-a lungul timpului, a ajuns, astăzi, o pasăre de legendă.

Dropia, cea mai mare pasăre zburătoare din lume, mai grea chiar decât lebedele şi pelicanii, a fost văzută ultima dată la Călăraşi la începutul anilor 80. Specialiştii ornitologi au notat că această specie a fost declarată oficial dispărută din România în acea perioadă, după ce a fost vânată cu mare poftă pe meleagurile ţării noastre. Această pasăre rară a mai fost văzută sporadic doar în câmpia Bărăganului, în Bihor şi în Banat.

sursa: adevarul.ro

 

Articolul precedentCine ne iubeste mai mult, pisica sau cainele? Vezi raspunsul specialistilor
Articolul următorUnul dintre cele mai frumoase animale este pe cale de disparitie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.