Banditul mascat – RATONUL!

0
551

ratoni

 

Ratonul este un animal omnivor care s-a adaptat traiului pe langa casa omului, devenind un „animal-problema” in multe situatii. Insa de-a lungul anilor, ratonul s-a adaptat atat de bine traiului printre oameni, incat a ajuns animal de companie in unele situatii.

Ratonul este un mamifer specific Americii de Nord, e un animal de talie mijlocie si cel mai mare din familia Procynoid. Masoara intre 40 si 70 de cm si ajunge sa cantareasca intre 3,5 si 9 kg. Adica, aproape cat o pisica obisnuita.

Spre deosebire de felinele domestice, ratonul este un mamifer nocturn si omnivor. Consuma cantitati egale de vegetatie, nevertebrate si vertebrate. Se distinge datorita aspectului de „mascat” care l-a plasat in nenumarate momente istorice din cadrul triburilor din America. E recunoscut si sub denumirea de „banditul mascat”.

Inteligenta acestui mamifer interesant a fost studiata indelung de biologi si cercetatori deopotriva. S-a dovedit ca ratonul isi poate aminti diverse drumuri si carari pe care le-a facut in urma cu aproape 3 ani. Fiind un animal atat de adaptabil, ratonul din America de Nord a devenit un animal salbatic ce si-a gasit o casa si in multe zone din Europa, zona muntilor Caucaz si chiar Japonia.

Desi este ruda cu ursii, ratonul nu hiberneaza, insa poate dormi pentru perioade mai indelungate daca e prea frig.

De-a lungul anilor ratonii au devenit animale de companie in randul pasionatilor de animale salbatice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.