Cat traieste un BRAD? Vezi raspunsul surprinzator al specialistilor

0
2121

braziConiferele traiesc intre 100 si 1000 de ani! Cel mai batran conifer se gaseste in California de Est: botezat Matusalem si are o varsta estimata de specialisti de 4.500 de ani.

O alta particularitate a coniferilor: conurile de sex masculin si cele de sex feminin cresc pe acelasi copac, facand posibila autopolenizarea. Misticismul arborelui vesnic-verde este dublat de o alta caracteristica specifica: ramurile, acele de pin si conurile sunt aranjate intr-o spirala Fibonacci.

Botanistii spun ca exista nu mai putin de 125 de specii de conifere. Dintre acestea, 90% cresc in emisfera nordica. Un brad poate atinge 40 de metri inaltime. Cele mai scunde exemplare se gasesc in Japonia si in nordul Asiei, unde nu cresc mai mari de un metru.

Cel mai simplu mod de a determina carei specii ii apartine un conifer este sa numaram cate ace ies dintr-un manunchi. Iar varsta o stabilim uitandu-ne la coaja: un conifer tanar are un trunchi verde-maroniu, neted, in timp ce brazii mai batrani au coaja mai inchisa la culoare si fragmentata.

Coniferele nu indeplinesc doar functii decorative. Lemnul de brad este utilizat de mai multe ramuri industriale. Se construiesc case din lemn de brad, piese mobiliere, dar si rasina este un element de baza in fabricarea instrumentelor muzicale.

Bradul are si parti comestibile: samburii de pin dau o savoare speciala salatelor, dar se face si faine din ele, iar din mugurii de brad se obtine un sirop de tuse excelent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.