Cati kilometri zboara berzele spre tarile calde si alte curiozitati interesante despre aceste pasari minunate

0
1441

berzeCele doua pasari pe care europenii le asociaza cu venirea primaverii sunt randunelele si berzele.

Berzele au aripi masive, lungi de aproape 1,65m, cu varfuri rotunjite. Ele au un cioc puternic, foarte rosu, ca si picioarele dealtfel.

Berzele migreaza iarna in Africa, in tinuturi tropicale africane in fiecare an, dupa care se intorc in Europa pentru cresterea puilor.

In stoluri imense, berzele strabat in fiecare an 15000 de kilometri din Africa pana in Europa.

Calatoria din Africa pana in Europa nu cere un mare consum de energie. Berzele zboara doar ziua, cand datorita soarelui sunt generati curenti termini ascendenti. Astfel, consumul de energie este minim, zborul fiind unul planat.

Chiar de la inceputul secolului XX a fost observat un fapt straniu. La inceputul primaverii, berzele care migrasera in Africa se intoarceau intotdeauna in tara natala.

Berzele se hranesc din camp si in locuri deschise. Ele culeg mici vertebrate, insecte, andropode, soareci si sobolani pentru a-si satisface nevoile in ceea ce priveste mancarea.

La berze, perioada de clocit dureaza in medie 33 de zile, insa puii mai raman in cuib aproape 2 luni, timp in care sunt hraniti cu hrana procurata de catre parinti.

In afara de fidelitatea pentru loc, berzele manifesta si o fidelitate imensa fata de partener. Ani de-a randul imperecherea are loc intre acelasi cuplu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.