Cele mai harnice, destepte si folositoare (pentru om) insecte: ALBINELE

0
3225

albi (Small)

 

Albinele, precum furnicile, sunt insecte incredibile, cu o viata sociala complexa, care continua sa surprinda oamenii de stiinta. Sunt singurele insecte din lume care produc hrana pentru om.

Albinele sunt esentiale pentru natura. Ele sunt responsabile de polenizarea majoritatii plantelor. Fara albine nu am mai putea manca fructe sau legume.

Intr-un stup locuieste un singur roi de albine. Roiul este alcatuit din trei tipuri de albine: regina (matca), lucratoarele si trantorii.

Regina este hranita doar cu laptisor de matca, o substanta produs in capul albinelor lucratoare, in cantitati foarte mici. Traieste intre 3 si 5 ani si este singura care depune oua. Intr-o singura zi, matca depune pana la 2000 de oua, de doua ori greutatea ei. Vara este perioada cea mai epuizanta pentru regina. De-a lungul anului, o matca prolifica depune pana la 200 000 de oua.

Trantorii sunt in numar de cateva sute intr-un singur stup. Se pot asocia in grupuri ce pleaca in cautarea reginelor dornice de imperechere. Dupa imperechere, mor.

Albinele lucratoare au sase picioare si doua perechi de aripi. Aripile prezinta dinti, care permite alipirea celor doua aripi de fiecare parte in timpul zborului. Au doua stomace: intr-unul acumuleaza nectarul si apa, iar celalalt este pentru digestia proprie.

Albinele prezinta 170 de tipuri de receptori olfactivi. Simtul mirosului este foarte bine dezvoltat si are rol atat in descoperirea surselor de hrana cat si in comunicare sociala. O albina poate stii de la metri distanta daca o floare mai are polen si nectar, sau daca a fost deja vizitata de o alta albina. Albinele bot bate din aripi foarte rapid, 200 de batai/secunda, de unde rezulta si bazaitul specific.

Raza de activitate medie este de 5-6 km. Viteza maxima atinsa in zbor: 70 km/h. Intr-o singura expeditie, o albina viziteaza 50-100 de flori.

Cercetatorii au descoperit ca albinele sunt un fel de genii ale matematicii, fiind capabile sa calculeze distante si unghiuri, raportandu-se la pozitia soarelui si la cricumferinta pamantului. Da, albinele stiu ca Pamantul e rotund. Albinele sunt indispensabile pentru supravieutirea noastra, chiar daca nu cosntientizam asta de multe ori. Sunt singura specie de animale de pe Terra care aduce beneficii mediului fara a face rau altei specii, de plante sau animale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.