Acasă Curiozitati Cine ne iubeste mai mult, pisica sau cainele? Vezi raspunsul specialistilor

Cine ne iubeste mai mult, pisica sau cainele? Vezi raspunsul specialistilor

30
0

În sfârşit, eternele dezbateri între iubitorii de câini şi cei de pisici, despre ce animal e mai iubitor, mai bun, mai deştept şi mai frumos, sunt pe cale să-şi găsească răspunsul. Cel puţin la capitolul iubire şi ataşament.

Un studiu realizat de neurocercetătorul britanic Paul Zak, care va fi difuzat în cadrul unui documentar BBC2, a demonstrat că animalele chiar ne iubesc. Câinii, însă, iubesc oamenii de cinci ori mai mult decât pisicile.

Medicul a ajuns la această concluzie după ce a recoltat mostre de salivă de la un grup de 10 pisici şi 10 câini, cărora le-a testat nivelul de oxitocină, cunoscut ca hormonul ataşamentului. Asta înainte şi după ce s-au jucat cu stăpânii lor. Analizele au arătat că, la câini, nivelul de oxitocină a crescut de cinci ori mai mult decât la pisici.

Important este că ambele animale ne iubesc și merită la rând și dragostea noastră. Nu uitați, niciodată nu este prea târziu să adoptați un animal.

Explicatiile testului

„Oxitocina este o substanţă produsă de creier atunci când iubim pe cineva. Este eliberată de mamifere pentru a crea o legătură cu semenii lor şi e una dintre măsurile chimice ale iubirii. Spre exemplu, noi, oamenii, producem oxitocină între 15% şi 20% atunci când avem o interacţiune plăcută cu un străin, între 25% şi 50% când suntem în compania unei persoane cunoscute şi peste 50% când iubim pe cineva, cum ar fi copiii sau partenerul de viaţă”, spune Zak.

În cadrul experimentului realizat de el, nivelul de oxitocină al căţeilor a crescut cu 57,2% după interacţiunea cu stăpânul. Ceea ce e mult şi demonstrează faptul că aceste patrupede chiar îşi iubesc sincer stăpânii. Pe de altă parte, la pisici a crescut cu doar 12% şi asta nu la toate felinele testate, ci doar la jumătate dintre ele. Cealaltă jumătate nu a produs deloc oxitocină, anunţă cercetătorul, citat de huffingtonpost.com. Iubitorii de pisici nu trebuie, însă, să se descurajeze. Se ştie faptul că ele sunt mai puţin sociabile decât câinii şi mai degrabă teritoriale. Cum experimentul a avut loc în laboratorul lui Zak, un loc rece şi nefamiliar pentru animale, acest lucru nu le-a permis felinelor să se relaxeze ca acasă. „Pisicile ar fi avut un scor mai bun dacă erau testate în confortul locuinţei. Sau măcar mai mult de jumătate ar fi produs oxitocină”, precizează Paul Zak.

Articolul precedentSalvatoare din munti! O pisica, ghid pentru cei care s-au ratacit in zapada
Articolul următorAparitie surprinzatoare pe timp de pandemie. Ce pasare a fost observata in Romania

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.