Curcanul… o pasare „gustoasa” si interesanta!

0
700

curcan

 

Curcanii sunt pasari domestice impozante, ce emit sunete de-a dreptul haioase, dar care te si pot baga foarte usor in sperieti, daca se hotarasc brusc ca reprezinti o amenintare.

Pana si curcanitele sunt pasari relativ mari, ca sa nu mai vorbim despre impunatorii masculi, cum ar putea ele sa zboare? Ei bine, s-ar parea ca, desi curcanii domestici nu pot sa se avante in inaltul cerului (sunt mult prea masivi pentru astfel de abilitati), cei salbatici o fac. Si nicidecum lenes: pe distante scurte, un curcan salbatic poate atinge viteze de pana la 89 km/ora, potrivit LiveScience.com, care citeaza Federatia Nationala a Faunei Salbatice (National Wildlife Federation).

Stiai ca crestetul curcanilor poate avea un colorit variat? In pregatirea pentru sezonul de imperechere, capul curcanilor se coloreaza in rosu, alb sau albastru – uneori consecutiv, in mod repetat, la intervale chiar si de doar cateva secunde!

In rest, corpul masculilor ramane colorat in nuante de verde, bronz, auriu si rosu, „tinuta” al carei scop este acela de a atrage potentialele partenere, in timp ce trupul femelelor este mult mai banal, colorat fiind in nuante de maro sau gri. De fapt, insa, acest colorit le serveste drept camuflaj, cu precadere atunci cand se afla in cuib!

Curcanii inghit… pietre. Da, inghit pietricele mici care ii ajuta sa digere mancarea. Si asta fiindca, spre deosebire de noi, curcanii n-au dinti cu care sa mestece si, deci, sa faramiteze hrana pe care o consuma.

Mai trebuie spus, de altfel, ca aceste pasari domestice nu au un singur stomac, ci doua: stomacul glandular, care inmoaie hrana gratie secretiei de sucuri gastrice, si stomacul musculos (pipota) in care alimentele sunt maruntite.

Doar masculii scot acele sunete amuzante pe care le-ai recunoaste oricand! Curcanitele emit si ele niste sunete, aidoma unui ciripit, insa mult mai discrete decat partenerii lor. Totodata, n-ar strica sa stii ca fiecare mascul emite sunete unice – desi pentru noi toate suna la fel – pe care le foloseste, printre altele, pentru a atrage femelele in timpul sezonului de imperechere.

Cat despre carnea lor gustoasa… se spune ca primii care au incercat, au fost mayasii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.