CURCUBEUL! O MINUNE DIVINA! Iata cateva curiozitati incredibile

0
1548

curcubeu1. Curcubeul poate fi vazut doar atunci cand stai cu spatele la soare (iar picaturile de apa care refracta lumina soarelui – pentru ca astfel se formeaza fenomenul optic pe care il numim “curcubeu” – se afla in fata ta).

2. Centrul unui curcubeu este intotdeauna indicat de chiar umbra ta (explicatia este simpla si deriva din prima afirmatie).

3. In zilele de vara, nu vei vedea niciodata un curcubeu dupa ora 9.00 si inainte de ora 16:00. Si aceasta pentru ca un curcubeu poate fi vazut doar daca soarele se afla pe bolta cereasca la un unghi mai mic de 42 de grade fata de privitor (altfel spus, ceva mai jos de “jumatatea cerului”).

4. Fiecare persoana vede propriul curcubeu. Sau, daca vreti, chiar daca stau una langa alta, doua persoane nu vor vedea niciodata acelasi curcubeu. Si aceasta nu numai pentru ca fiecare dintre noi percepem altfel culorile, ci si pentru ca fiecare persoana va vedea lumina refractata in alte picaturi de apa.

5. Nu vei putea niciodata ajunge la capatul curcubeului. Pentru ca asa cum aflam inca din copilarie, curcubeul se indeparteaza pe masura ce noi incercam sa ne apropiem de el.

6. Curcubeul nu are forma unui arc de cerc: fiecare curcubeu are forma unui cerc intreg. Vedem arce de cerc pentru ca suntem cu “piciorele pe pamant”, iar Pamantul nu ne lasa sa vedem intregul cerc. Din aer insa, lucrurile se schimba.

7. Cerul de deasupra curcubeului are intotdeauna o nuanta mult mai inchisa decat cerul din interiorul curcubeului.

8. In conditii de vizibilitate buna uneori se poate observa si un curcubeu mai slab, concentric cu primul, ceva mai mare si cu ordinea culorilor inversata.

9. Zeita curcubeului este Iris, cea care, in fiecare seara, da la o parte perdeaua ce acopera bolta cereasca, lasand sa apara stelele.

10. Pluralul de la curcubeu este curcubeie.

sursa: webcultura.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.