Ea este prima pasare domesticita… Ce parere ai?

0
1286

gaste-in-coloanaGasca este prima pasare care a fost domesticita, cu peste 3000 de ani in urma, in Egipt. Stramosii gastelor domestice de astazi sunt Anser Anser si Anser cygnoides. Speciile domestice sunt mai voinice decat cele salbatice, desi si-au pastrat aptitudinile pentru zbor.

In tarile nordice, unde au fost crescute primele gaste domestice din spatiul european, aproximativ in mileniul al II-lea i.Hr., aceasta pasare era considerata sacra si nu era destinata consumului, iar  la greci, se credea ca aduce noroc, de aceea era protejata de om. Pentru romani, “Gastele Capitoliului” au intrat de multa vreme in legenda, deoarece, se spune, cand galii au intrat in Roma, noaptea, asediind orasul, in anul 390 i.Hr., nu au intalnit nici un obstacol, singurele care au alarmat populatia de pericolul navalitorilor fiind gastele sacre din templul Junonei, sotia lui Jupiter (in mitologia romana, protectoare a femeilor si a mariajului). Si in folclorul romanesc se crede ca gastele sunt mai “simtitoare” ca un caine de paza, ca la cel mai mic zgomot incep sa tipe, alarmandu-i pe stapani. De altfel, aceasta sensibilitate si reactia prompta la orice zgomot strain a fost confirmata stiintific.

Dintre pasarile de curte, gasca domestica are un instinct gregar (“spirit de turma”) foarte dezvoltat si o buna memorie, ceea ce le ajuta sa gaseasca hrana, cu usurinta, sa caute locul in care sunt hranite in mod obisnuit, sau sa se intoarca pe pajistea, lunca, gradina in care au gasit seminte, resturi de legume, ierburi preferate. Multi crescatori de gaste le folosesc si pentru a desteleni parcelele agricole, dupa recoltarea diverselor culturi de cereale sau de morcovi, cartofi, salata, mai ales ca aceste pasari sunt, cu adevarat, “gurmande”. In anii ’50 ai secolului trecut, in Statele Unite ale Americii, se foloseau cardurile de gaste domestice pentru a curati campurile pe care fusesera cultivate canepa, tutunul, sfecla, fasolea, hameiul, capsunii etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.