FOTO: Credeai că avem ierni aspre? Aici, temperatura scade sub -60 de grade Celsius

0
10613

Credeați că iernile din țara noastră sunt aspre? Atunci ar trebui să vedeți cum este în Oymyakon, cel mai rece loc de pe planetă, unde temeperaturile pot scădea până la peste -67 de grade Celsius.

Oymyakon este o regiune din estul Federației Ruse, locuită de doar 500 de oameni, fiind cel mai rece oraș din lume, unde temperatura medie anuală pe timpul iernii este de -50 de grade Celsius, informează Daily Mail.

Fotograful Amos Chapple, din Noua Zeelandă, s-a încumetat să călătorească timp de două zile în acest colț uitat de lume, într-atât de auster, încât este aproape letal. Aventurierul a învățat destul de repede cât de dureroasă poate fi confruntarea cu gerul siberian.

„Purtam pantaloni subțiri când am pășit pentru prima dată în ținutul celor -47 de grade Celsius. Îmi amintesc cum frigul parcă îmi reteza efectiv picioarele. O altă surpriză a fost că uneori, saliva îmi îngheța pe buze, dându-mi înțepături ca de ace”, a mărturisit încă profund înfriguratul Amos.

El a călătorit din Yakutsk, cel mai rece oraș din lume, în Oymyakon, cea mai rece regiune nelocuită de pe planetă. A vrut să realizeze un reportaj despre cum supraviețuiesc puținii oameni de acolo în fața celui mai cumplit ger siberian.

În mod ironic, a aflat că denumirea acelui loc se traduce „apa care nu încheață”, iar locuitorii de aici au o dietă bazată pe carne, în absența ei, neputând să supraviețuiască.

Din cauza faptului că solul este permanent înghețat, locuințele nu au instalații sanitare, iar toaletele sunt în general, în afara caselor. În plus, telefoanele mobile și motoarele mașinilor de regulă nu rezistă în fața temperaturilor extreme. Din acest motiv, mașinile sunt lăsate pornite afară sau sunt ținute în garaje pentru a preveni defecțiunile.

Oamenii locuiesc mai mult în case pentru că este mult prea frig afară și oricum, având în vedere situarea geografică, nu sunt decât trei ore de lumină ziua, pe timpul iernii, în rest fiind întunecat și dezolant. În mod paradoxal însă, vara oferă 21 de ore de lumină pe timpul zilei, iar temperatura medie poate urca până la 22 de grade Celsius.

Chappel a avut seriose probleme și cu fotografierea împrejurimilor. Temperatura a fost într-atât de scăzută încât de multe ori i-au înghețat lentilele aparatului, fiind nevoit să-l bage într-un borcan pentru murături pentru a-l proteja.

sursa: click.ro

1

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.