Intre LUP si VULPE – SACALUL AURIU!

0
1325

sacalul

Termenul de sacal provine din turcul cakal. Numele stiintific al sacalului galben este Canis aureus moreoticus.Din punct de vedere morfologic, familia Canidelor este destul de omogena, fiind raspandita in majoritatea regiunilor globului.

In Romania, sacalul este o aparitie deosebita. Haite intregi alearga prin Delta Dunarii. De obicei ajunge dinspre Bulgaria. A fost semnalat in Oltenia, Muntenia si Dobrogea.

Este intermediar intre lup si vulpe, avand forma generala asemanatoare cu a vulpii, dar blana cu aceeasi structura cu a lupului, fiind numit de aceea si “lup auriu”. Lungimea corpului este de 70-1-5 cm, fara a socoti coada (20-25 cm). La greaban ajunge pana la 50 cm inaltime. Greutatea maxima este intre 12-15 kg.

Este, ca toate canidele, un animal potential omnivor, dar care prefera alimentatia carnivora. Se hraneste cu insecte, pasari, soareci si alte rozatoare, dar si cu porumb, struguri etc. De asemenea este si necrofag. Activitatea sa este preponderent nocturna.

Barlogul de sacal nu este foarte adanc, dar este asezat de obicei in locuri singuratice, in vagauni cu maracinisuri si alte locuri greu accesibile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.