DISTRIBUIȚI

rasul

Rasul este denumit si pantera Carpatilor si este raspandit natural din Alpi pana în Delta Dunarii, avand o mare adaptabilitate si amplitudine ecologica. La ora actuala însă, exemplarele din afara Carpatilor si Subcarpatilor sunt foarte rare, ca urmare a vanatorii necontrolate practicate în secolele XX – XXI.

Este un animal carnivor si iubitor de sange, consumand la animalele vanate în primul rand organele cu masa sanguină semnificativa (inima, ficat, plamani). Extrem de agil, se deplasează neauzit, fiind extrem de greu de observat de necunoscatori. Vanează mai ales în amurg, fiind avantajat atat de blana sa care îi conferă un excelent camuflaj, cat si de simturile sale deosebite.

Pentru a intelege puterea de temut a rasului, sa amintim ca poate sari de la înaltimi de peste 6 metri direct asupra prazii, sau ca, dupa o goana extrem de rapida, poate rapune în cateva clipe un grup de 2-3 caprioare. Salturile sale pot trece de 4 m (chiar 6 m). Are si auzul si mirosul foarte dezvoltate, iar vazul îi este deosebit de bun.
Acest simt îi permite sa fie deosebit de eficient si ziua, desi de obicei este activ seara si noaptea.

Este al treilea cel mai mare „vânător” din Carpați, ca greutate, după urs și lup. Seamănă și cu o pisică, dar și cu un lup… Însă este un animal solitar.

linx1

 

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ