Lucruri interesante despre VITEZISTUL Africii

0
582

ghepard

Ghepardul este cel mai rapid animal terestru, ajungând – zic unii – și la viteza de 120 km/h, dar cel mai adesea la 105 km/h, având și o mare viteză de accelerare – de pe loc – ajungând de la 0 la 105/110/h  în trei secunde.

Toate cele patru membre ale sale se încrucișează pentru a obține o distanță maximă a pasului. Cu o coloană vertebrală deosebit de flexibilă, ghepardul se poate întinde foarte mult. Ghearele ghepardului se comportă precum crampoanele de pe un pantof de alergare, ajutându-l să-și mărească aderența atunci când sprintează, ele nefiind retractile, ca la celelalte feline. Ghepardul se remarcă prin viteză, dar agilitatea sa lasă de dorit când e vorba să se cațere în copaci sau pe stânci.

Ghepardul adult cântărește între 40 și 70 kg; lungimea totală corpului este de 1,50-1,70 m, și coada variază până la 84 cm.

Cu mii de ani in urma, gheparzii erau comuni prin Africa și Asia, Europa și Nord America. Azi ii întâlnim în special în Africa (cea mai mare populație fiind în Namibia) și în Sud-Estul Asiei. O mică populație trăiește în Iran.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.