O pasare LONGEVIVA. Vezi cat traieste frumoasa lebada neagra!

0
565

lebada (Small)

Lebada negra (Cygnus atratus) este o pasare de dimensiuni mari care se creste cu precadere in SE si SV Australiei, gasindu-se totodata si de-a lungul coastei de est a Australiei, in Tazmania si in Noua Zeelanda unde a fost reintrodusa de curand.

Lebada neagra este protejata de legile din Australia,ea devenind practic pasarea oficială a acestei ţări. Lebedele negre au fost descoperite in anul 1697 de către Willem de Vlamingh. În prezent in numărul lebedelor negre se ridica la 500.000.

Lebedele au penele negre cu exceptia ciocului care este rosu-oranj cu o banda alba la varful ciocului şi a membrelor care prezinta o culoare inchisa de cenusiu. Corpul lor are o lungime de 130-142 de cm lungime si cantareste pana la 9kg. Au gatul lung si curbat in forma literei „S”. Cu ajutorul acestui gat lung ele pot ajunge in apa la un metru adâncime.

Atunci cand isi aleg partenerul aceste lebede o fac pentru toata viata. Cuibul este facut de catre femele si rareori de catre masculi. Fiecare femelă depune 5-6 ouă, cate un ou pe zi. Clocitul ouălelor dureaza 35-48 de zile si incepe din momentul depunerii tuturor ouălelor. Masculul paricipa si el la clocitul ouălelor. Puii pot innota si se pot hrani singuri imediat dupa ecloziune. Acestia ating maturitatea în 18-36 de luni şi la vârsta de doua luni puii de lebada pot zbura.

Durata de viata acestor pasari, in salbaticie se estimeaza a fi de 40 de ani.

Pentru a comunica, lebedele folosesc nişte sunete caracteristice atunci cand işi apără teritoriul sau pentru ceremonia triumfului care reprezintă o parte din curtarea femelei. Tot în scopul comunicării se folosesc şi de bătutul din aripi pentru a le da de înţeles intruşilor că nu sunt bineveniţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.