O pasare maiastra: PITIGOIUL!

0
800

pitigoi

Piţigoii sunt o grupă de păsări cântătoare ce provin din familia Fringillidae, familie ce cuprinde aproximativ 200 specii din care aproximativ 14 au dispărut.

Piţigoii sunt păsări de mărime mică şi mijlocie având o lungime cuprinsă între 9 si 26 cm, majoritatea având un cioc puternic round. Coloritul penajului este diferit de la specie la specie, dominând culoarea cenuşie pe aripi, şi galbenul pe abdomen, masculii fiind mai intens coloraţi decât femeile, această caracteristică accentuându-se speciilor de la tropice.

Piţigoii sunt răspândiţi în zone cu păduri de foioase şi confiere, luminişuri, parcuri, gradini, zone cultivate, savane, tundră, aceştia lipsind doar din zona arctică. Cele mai multe specii de piţigoi se află în Asia ( circa 70 ), în Europa trăind 20 specii iar în Africa peste 50. Hrana principală a piţigoilor constă în seminţe, fructe şi muguri de plante, specia botgros putând sparge chiar şi sâmburii cireşelor, iar loxia extrage seminţe din conurile coniferelor. În perioada “incubaţiei” păsările se hrănesc cu pui de insecte, păienjeni sau râme.

Cel mai mare număr de piţigoi este în Elveţia, loc unde se află peste 100 milioane de exemplare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.