Obiceiuri, datini, traditii si superstitii de Sfintii 40 de Mucenici!!

0
1120

09martieZiua de 9 martie este ziua cand Biserica Ortodoxa sarbatoreste cei 40 de Mucenici (cei 40 de martiri crestini ucisi in cetatea Sevastiei la inceputul crestinismului). Acestia erau soldati crestini, aflati in slujba imparatului roman Licinius.

Afland despre credinta lor, guvernatorul Armeniei, pe numele sau Agricolae, i-a obligat sa se inchine idolilor. Acestia refuzand, au fost aruncati in inchisoare si timp de 8 zile au fost batuti. In cele din urma, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin inghetare in lacul Sevastiei. In aceea noapte se spune ca s-au petrecut mari minuni, apa lacului s-a incalzit, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare s-au coborat deasupra capetelor mucenicilor. Vazand aceasta, guvernatorul a poruncit ca sa fie scosi din lac si lasati pe camp sa moara, dupa ce le-a zdrobit fluierele picioarelor.

Astfel, ziua de 9 martie a ramas ziua cand se prazmuiesc cei 40 de Mucenici care si-au dat sufletul pentru daruirea totala fata de Isus.

Iata care era numele celor 40 de martiri: Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Ieraclie, Smaragd, Valent, Vivian, Evnichie, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Leontie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton si Aglaie.

In aceasta zi, in vremuri vechi in toate comunitatile rurale erau mai multe obiceiuri, printre care si obiceiul de a se scoate plugul la arat.  Toate plugurile din sat se adunau pe islazul satesc unde, in fata multimii adunate, era chemat preotul care facea o slujba de sfintire a apei si de stropire a fiecarui plug in parte. Dupa acest ritual, plugarii mergeau pe campul ce trebuia arat si trageau doar o brazda simbolica, dupa care se ospatau pe brazda si eliberau si hraneau si animalele de la car. Din pacate aceast obicei al plugului a disparut in zilele noastre, in special datorita faptului ca tractorul a luat locul carelor cu boi sau cai.

Se considera ca daca ploua in aceasta zi, va ploua si de Pasti; daca tuna, vara va fi prielnica tuturor culturilor; daca ingheata in noaptea dinaintea acestei zile, atunci toamna va fi lunga.

In ziua de astazi, singurul obicei care mai persista este acela ca femeile sa coaca sau sa fiarba in ziua de 9 martie 40 de figurine din aluat, numite “sfintisori” sau “mucenici. Mucenicii sunt facuti din aluat dospit si au forma cifrei opt, care este considerata cifra echilibrului cosmic. Dupa ce sunt scosi din cuptor, ei se ung cu miere de albine si se presara din belsug cu nuca pisata, dupa care se impart, pentru sufletul mortilor. Numarul lor trebuie sa fie de 40 sau 44. Acest obicei este specific zonei Moldovei de aceea mucenicii se numesc mucenici moldovenest. In Oltenia se obisnuieste sa se faca mici colacei in forma de 8 care sa fie fierti in zeama dulce (mucenici oltenesti). In zona Ardealului nu exista acest obicei al mancatului de mucenici in aceasta zi.

O alta traditie din aceasta zi este ca barbatii sa bea 40 de pahare de vin sau de tuica pentru ca sa fii sanatosi si sa nu se lipeasca bolile de ei tot anul.  Acestea se spune ca reprezinta sangele varsat de cei 40 de sfinti mucenici din cetatea Sevastei. Cei care nu pot sa bea cele 40 de pahare cu vin, e bine ca macar sa guste vin in aceasta zi de 9 Martie, sau sa fie stropit cu vin, acesta insemnand sange si putere de munca peste an.

Daca in ziua de 8 martie, femeile au o zi a lor, ziua de 9 Martie, ziua Mucenicilor, poate fi considerata in traditia romaneasca ca ziua barbatilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.