Perla din Carpati!

0
693

capra neagra

Capra neagra, animal protejat prin lege in tara noastra, este una dintre cele mai valoroase specii apartinand faunei din Romania. Considerata adevarata perla a muntilor, capra neagra poate fi intalnita pe crestele masivilor muntosi: Rodnei, Fagaras, Retezat, Piatra Craiului, Ciucas, Parang, Ceahlau, Bucegi si mai nou in rezervatia Cheile Tisitei din Vrancea.

Locurile in care traieste sunt greu accesibile turistului insa nu si pentru ea, capra neagra fiind un animal cu deosebita agilitate si un echilibru desavarsit ce poate strabate cu rapiditate si usurinta zonele foarte inalte, stancoase si deosebit de abrupte chiar daca sunt acoperite de zapada. Caprele negre traiesc in grupuri mici, in timp ce masculii batrani prefera singuratatea. Toamna insa, ele se strang in grupuri mari, ramanand toata iarna sub ocrotirea cate unui exemplar mai batran, cunoscator al primejdiilor.

Desi dupa denumire ne-am astepta ca blana sa fie de culoare neagra, in realitate aceasta poate varia de la cenusiu la ruginiu sau brun, in functie de anotimp, in timp ce fruntea, barbia si pieptul au o pata de culoare alba. Mai inchisa la culoare este insa coama ce pleaca de la crestetul capului pe sira spinarii pana spre coada. Coarnele negre reprezinta practic trofeul, ele fiind de fapt cele admirate in expozitii. Cu ele sunt inzestrate atat femelele cat si masculii, ale acestora din urma fiind insa mai groase. Cu cat exemplarul este mai inaintat in varsta, cu atat coarnele sunt mai lungi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.