STICLETELE, o pasare de LEGENDA. Afla lucruri interesante despre aceasta pasare

0
6865

sticlete

Sticletele (Carduelis carduelis), din familia Fringillidae, este o pasăre cu penele viu colorate cu roşu, negru, alb şi galben, fiind una dintre cele mai cunoscute păsări de talie mică, din România.

Deoarece este o pasăre cântătoare, a fost ţinută frecvent în colivii. Sticletele este răspândit din Europa Occidentală până în regiunile centrale din Siberia, Africa de Nord, Asia Centrală, Asia de Sud-Vest. În Australia, Noua Zeelandă şi unele insule din Oceania a fost dusă de om. Penajul viu colorat în regiunea ciocului este roşu, iar ceafa, coada şi aripile sunt colorate negru cu galben, pe când restul corpului este cafeniu.

Cuibul este construit la citiva metri de pamint din iarba uscata,muschi,radacini subtiri,interiorul fiind captusit cu pene. Are forma de cupa. Femela depune intre 3-6 oua ,cloceste in jur de 13-14 zile iar puii sunt intarcati dupa 35 de zile dar mai raman in apropierea cuibului cateva zile. Perioada de naparlire este luna august-septembrie. Cantecul este frumos, aducandu-ne aminte de trilul canarului.

Legea interzice detinerea acestui fringilid dar nu interzice detinerea exemplarelor crescute si reproduse in captivitate, cele cu inel genealogic inchis si cu certificat.

Sticletele este sedentar, iernează în ţară, lor li se adaugă populaţiile de sticleţi nordici dintre care unele iernează în Africa de Nord şi Asia de Sud-Vest. Hrana sticleţilor sunt seminţe de pe tufişuri, scaieţi sau de pe pajişti. Este o pasăre nepretenţioasă, fiind în trecut simbolul primăverii, al fecundităţii şi al răbdării.

O legenda spune ca sticletele are masca rosie datorita faptului ca a incercat sa scoata acele de scai din coroana lui Isus Hristos,iar din acea zi ramase pentru totdeauna patat cu rosu pe fata.Frumusetea penajului si cintecul melodios a inspirat multi artisti de-a lungul veacurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.