TRIST! Câinii din rasa ciobănesc german mor din cauza selecției intensive

0
786

Câinii din rasa ciobănesc german trăiesc și mor în suferință din cauza selecției intensive în scopuri „cosmetice”, se precizează într-un nou studiu făcut de Royal Veterinary College, informează vineri telegraph.co.uk.

Conform datelor adunate din 430 de clinici de pe teritoriul Marii Britanii, artrita, cancerul, agresivitatea și problemele de sănătate rezultate în urma selectării specimenelor cu spatele coborât sau curbat, pentru a corespunde standardului de rasă, afectează într-o mai mare măsură această rasă decât altele.

Unul din doi câini aparținând rasei ciobănesc german este eutanasiat din cauza problemelor de mobilitate, spun experții. Lucrurile se vor schimba doar când stăpânii de câini nu vor mai cumpăra câini cu aspect neobișnuit.

Studiul a fost făcut în urma unui protest care a avut loc la Crufts (cel mai mare concurs canin din lume) anul trecut când un câine ciobănesc german cu spatele curbat și cu un mers care părea că îi provoacă dureri a câștigat premiul pentru cel mai bun exemplar din rasa sa.

S-a descoperit că aproape 20% dintre decesele în rândul ciobăneștilor sunt cauzate de dereglări musculoscheletale sau osteoartrită, în timp ce 5% sunt cauzate de excesul de greutate și obezitate.

Un procent de 4,7% sunt eutanasieri cauzate de agresivitate.

Dr. Dan O’Neill, conducătorul cercetării publicate în Canine Genetics and Epidemiology, spune că spatele curbat și picioarele din spate mai scurte au devenit o modă printre crescătorii care participă la expoziții și concursuri chinologice și că acest lucru influențează creșterea câinilor de rasă.

„Există credința că așa trebuie să arate un ciobănesc german perfect”, a declarat acesta.

„Decizia de a nu-i mai crește așa nu este una care poate fi luată de crescători sau de Kennel Club, ci de către publicul larg.”

„Dacă aceștia ar refuza să mai cumpere astfel de câini, atunci nici crescătorii nu i-ar mai crește așa.”

Rasa ciobănesc german a fost inițial o rasă de câini de talie medie care ajutau în munca la stână. Popularitatea lor ca animale de pază a determinat creșterea lor ca rasă de talie mai mare, cu un comportament agresiv.

„Dacă oamenii cred că spatele curbat este ceva benefic, atunci vor vrea mai mult”, a declarat Dr O’Neill.

Kennel Club, organizația oficială a crescătorilor de câini din Marea Britanie, a stabilit anul acesta că pot fi expuși la Crufts doar câinii care pot sta cu ușurință în picioare și își pot menține echilibrul în timp ce porțiunile inferioare ale picioarelor sunt verticale.

sursa: agerpres.ro 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.