Un animal de companie deosebit, CAMELEONUL

0
1264

cameleon

Şopârlă exotică care şi-a câştigat notorietatea datorită capacităţii de a-şi schimba culoarea pielii, a devenit în ultimele decenii un animal de companie râvnit şi extrem de îndrăgit.

Deşi achiziţionarea unui cameleon este considerată, încă, o extravaganţă, o dată cu trecerea timpului aceste animăluţe au devenit din ce în ce mai populare în rândul deţinătorilor de animale de companie. Există peste 100 de specii diferite de cameleoni, jumătate din acestea trăind cu predilecţie în insula Madagascar (Africa). Restul trăiesc în Europa de Sud (sudul Spaniei, insula Creta), în Asia (India, Pakistan, Sri Lanka), în insulele Comores.

La achiziţionarea unui cameleon trebuie respectate aceleaşi condiţii ca şi în cazul altor specii exotice. Este ideal să achiziţionaţi un exemplar tânăr şi asiguraţi-vă că animăluţul s-a născut în captivitate întrucât acesta se va adapta mai uşor la noile condiţii de viaţă. Înainte de achiziţionarea unui cameleon dobândiţi minime informaţii cu privire la îngrijirea şi bolile mai frecvente ale acestuia. Este un animăluţ care se adaptează foarte uşor la viaţa într-un apartament, dacă-i sunt create condiţii similare celor naturale. Nu sunt recomandate persoanelor comode, fără timp liber întrucât cameleonii necesită mult timp pentru îngrijire şi multă afecţiune.

Cameleonul, în libertate, trăieşte în copaci şi arbuşti, dar este capabil să alerge rapid dacă este nevoit. Ca şi spaţiu de adăpostire, de cele mai multe ori, este preferat un acvariu de capacitate mare (minim 25 litri). Pentru o viaţă armonioasă şi sănătoasă, obligatoriu, trebuie respectate următoarele: – spaţiul de locuit trebuie să fie îngrădit; – în acvariu trebuie introduse plante verzi, unele mai înalte (pentru căţărare) şi altele mai joase; – pe podea se pune gazon artificial sau nisip; – ventilaţia este un factor important; – cameleonul are nevoie de temperatură constantă şi o sursă de iluminare, astfel ca la nivelul plafonului adăpostului trebuie montată o lampă; lumina are rol şi în termoreglarea organismului; – în interiorul adăpostului se vor introduce vase speciale pentru apă şi mâncare, care vor fi igienizate zilnic; – ideal este să montaţi un sistem de mişcare a apei, deoarece cameleonului nu-i place apă stătută; – adăpostul trebuie curăţat săptămânal. Resturile alimentare se îndepărtează la sfârşitul fiecărei zile.

În mediul natural, cameleonii se hrănesc cu o largă varietate de nevertebrate, păsări mici, şopârle, insecte şi ouă ale altor vieţuitoare. Este de preferat să se găsească o soluţie în vederea oferirii aceluiaşi tip de alimentaţie şi în captivitate. Diversitatea alimentelor oferite este esenţială. După cum intuiţi, există şi diete speciale pentru cameleoni în petshop-uri, dar veţi avea surpriza să constataţi că sunt “un pic cam scumpe”. Ar fi ideal să-i oferiţi posibilitatea de a-şi petrece câteva ore pe săptămână în aer liber, timp în care poate vâna insecte, în voie. Atenţie la vegetaţia care ar putea fi tratată (stropită cu insecticide). Suplimentele de vitamine şi minerale sunt absolut necesare pentru o dezvoltare armonioasă şi o viaţă sănătoasă. Apa este un element esenţial în viaţa cameleonului. O singură zi fără un aport necesar de apa poate produce o deshidratare severă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.