Un LUP special: cel de tundra

0
426

lupul

 

Magnificul lup de tundra traieste in regiunile inguste, linistite, ale indepartatului Pol Nord, ce sunt acoperite de intuneric timp de cinci luni pe an.

Lupul polar poate trai ani la randul la temperaturi sub limita inghetului, poate sta luni in sir in intuneric si poate rezista cateva saptamani fara hrana. Traieste in una dintre putinele zone ale Pamantului, in care prezenta omului nu este o amenintare.

Lupul de tundra traieste in una din regiunile cele mai neprietenoase ale planetei. In luna aprilie, temperaturile ajung rar peste -30 de grade Celsius. Pamantul este inghetat constant mai multi centimetri sub nivelul solului.

Doar putine mamifere rezista in asemenea conditii. Cele mai raspandite specii dintre acestea sunt lemingii si iepurii arctici, dar uneori haitele de lupi au nevoie de prazi mai mari pentru a supravietui. Capturi mai bune sunt considerate renii si elanii, dar acestia sunt in numar mic si traiesc raspanditi. Datorita acestui lucru, haitele de lupi trebuie sa cerceteze uneori si teriorii mai mari de 2000 de kilometri patrati. Iarna, animalele mai mici isi cauta adapost sub pamant, iar cerbii de tundra trebuie sa migreze spre Sud in cautarea hranei. In regiunile in care cerbul polar este cea mai importanta prada, lupul de tundra il urmeaza.

In conditii normale lupii traiesc in grupuri familiale mici, alcatuite dintr-un cuplu, puii din ultima fatare si inca o generatie anterioara, ce nu a atins inca maturitatea sexuala. Haita este condusa de masculul cel mai varstnic, masculul alfa. Perechea acestuia, femela-alfa, are aproape acelasi rang in cadrul haitei ca si masculul. Ceilalti membrii ai haitei se supun vointelor celor 2 si formeaza propriul lor lant ierarhic. In schimb, in timpul vanatorii, precum si la hranirea si cresterea puilor, toti adultii coopereaza.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.