Un mamifer bizar si rar… JAGUARUNDI!

0
998

jaguarundiJaguarundi este o felina despre care este foarte posibil sa nu fi auzit pana acum. O felina de talie mica, inrudita cu puma, in pofida numelui sau, jaguarundi uimeste printr-o infatisare care o face sa para mai degraba ruda indepartata a… nevastuicilor! Iata si alte curiozitati interesante despre ineditul jaguarundi!

Spre deosebire de majoritatea felinelor, jaguarundi nu are blana brazdata de dungi ori acoperita cu pete. In plus, are si un colorit special, fie rosiatic, fie negru-cenusiu. Initial, se credea ca aceste doua culori reprezinta doua specii distincte de feline.

Jaguarundi este un animal mai degraba diurn, spre deosebire de alte feline. Astfel, vaneaza cu precadere ziua, infruptandu-se din orice fel de animal ii pica in gheare (de la rozatoare la reptile, pesti si pasari si chiar si animale de talie mai mare). In orice caz, dieta sa mai include si ierburi si o varietate de artropode, nefiind exclusiv carnivora.

Felina se adapteaza unei multitudini de habitate, de la paduri tropicale la pasuni, savane si tufarisuri dese. De regula, cele mai mari populatii se regasesc in paduri, in zonele cu ape curgatoare, la altitudini cuprinse intre 2000 si 3200 m.

Intocmai precum felinele domestice, si jaguarundi poate emite o puzderie de sunete, de la tors la fluierat, scheunat, ciripit, marait si „clantanit”. In total, sunt documentate nu mai putin de 13 sunete distincte!

Jaguarundi nu este vanat pentru blana sa, in mare principala amenintare pentru specia sa constand in reducerea habitatului. Cu toate acestea, se intampla ca felinele sa fie prinse in capcane puse de om pentru alte animale, mai valoroase din punct de vedere comercial.

sursa: animale.ro

jaguarundi-breeding

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.