Vietuitoarea din Marea Neagra care nu are niciun dusman

0
433

meduzeMEDUZELE nu se hrănesc cu alte vieţuitoare marine şi nu reprezintă hrană pentru alţi peşti. Ele sunt utile doar după ce mor.

În Marea Neagră trăiesc mai multe specii de meduze, dar sunt vizibile pentru om doar două: aurelia aurita şi rizostoma pulmo. Ultima dintre ele poate ajunge la 70 – 80 de centimetri. Este toxică doar pe tentacule, dacă o atingi. Doar persoanele cu o piele sensibile pot fi afectate. La fel cum se întâmplă în cazul înţepăturii unei albine. Unii nu păţesc nimic, însă cei foarte sensibili pot face şoc anafilactic.

În Marea Neagră nu trăiesc meduze veninoase, cum sunt, de exemplu, în Marea Mediterană.

Meduzele se hrănesc doar cu fitoplancton, format din organisme vegetale. Cele mari pot înghiţi peştişori, atunci când curentul îi poate împinge odată cu fitoplanctonul, dar asta nu înseamnă că se hrănesc cu aşa ceva. Când au hrană din abundenţă, ele se înmulţesc foarte mult.

Se dezvoltă repede neavând inamici. Meduzele au un rol doar după ce mor, întrucât în masa apei formează mucilagii prin descompunere şi astfel devin o sursă pentru dezvoltarea microorganismelor.

Pe lângă cele două specii indigene de meduze, în adâncurile apei trăiesc alte două specii de meduze care sunt importate, dar care au ajuns accidental, din Atlanticum de Nord si din Marea Mediterana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.